Vysoko zornička

Ilustrační foto, www.pixabay.com

Všimli jste si někdy, třeba na základě lidových písní, jak naši předkové ovládali hvězdnou oblohu i  s jejími svítícími body či souhvězdími?  Dnešní písnička v podání Jana Múčky a legendární Strážnické muziky Slávka Volavého toho budiž důkazem. Bude se v ní mimo jiné zpívat – „Vysoko Měsíček, eště vyšej Kosy…“

Také v dalších písních se o Kosách zpívá – vzpomeňme na valašskou „Hory sa černajú, kosy zapadajú“, nebo horňáckou „Hojasa, hojasa, nožky moje“ – i v ní se zpívá „Už sú Kose nade mlýnem“.

V článku z roku 1948 časopisu Naše řeč se dočteme, že: „Název kosy je výraz lidový, označuje nyní Oriona a vykládá se rozličně. Starým Čechům kosy značily souhvězdí Vlasy Bereničiny, ale u Luhačovic, jak píše A. Václavík, kosénky jsou Velký medvěd, někdy nazýván i Velká Medvědice,  tedy Velký vůz.“

Ať už je to tak či onak, písničky s jejich označením, podobně jako ty s dalšími názvy hvězd a souhvězdí, jsou důkazem, že noční obloha sloužila našim předkům jako přírodní orientační body v prostoru a čase, a byla též velkým a krásným inspiračním zdrojem. Co myslíte, můžeme říci, že je i pro nás? Příjemný poslech přeje Magdalena Múčková.

iFolklorní zpěvník
iFolklorní zpěvník
Vysoko zornička
Loading
/

iFolklorní zpěvník můžete pravidelně poslouchat jako podcast v kterékoliv oblíbené aplikaci (SpotifyGoogle PodcastApple Podcast i mnoha dalších). Nový díl vychází nejméně jednou týdně a pokud si přihlásíte odběr našeho podcastového zpěvníku, o žádnou novou epizodu nepřijdete. Budeme také rádi za vaše hodnocení hvězdičkami nebo přímo vlastní recenzí. Na www.iFolklor.cz se vynasnažíme navíc vždy přidat i notový zápis každé hudební perličky.

Použité nahrávky:

Vysoko zornička
hud. úprava: Slávek Volavý
zpívá: Jan Múčka
hraje: Strážnická cimbálová muzika Slávka Volavého
CD Zpívá Jan Múčka ze Strážnice

Jan Múčka, foto: rodinný archiv
Ing. Julius Schnirch: PÍSNIČKY MODLOSLUŽEBNÍKŮ
Předchozí

Zdeněk Bláha (z cyklu NAŠI – osobnosti lidové kultury)

Nešťastná formanská kobyla

Následující